Tour de Storebælt har indgået et samarbejde med Wefood for at bekæmpe madspild under løbet og samtidig donere den overskydende mad til et godt formål.
Forplejning er et vigtigt element i et cykelløb, da man skal sørge for at fylde sine depoter godt op for at kunne gennemføre et løb på 100-200 km. Meget mad betyder dog ofte også et stort madspild. Derfor har Tour de Storebælt valgt at donere den overskydende mad fra forplejningsdepoterne til Wefood, som drives af Folkekirkens Nødhjælp.
Wefood drives af frivillige, og der er seks butikker rundt omkring i landet, hvor de sælger mad, der f.eks. har overskrevet ’bedst før’-datoen, har en produktionsfejl eller er blevet skadet under transport. Det er altså mad, som i bund og grund ikke fejler noget, men som står til at blive smidt ud alligevel. Ifølge Wefood ender hver femte fyldte indkøbskurv i skraldespanden. Overskuddet fra Wefood går til Folkekirkens Nødhjælps sult- og klimaprojekter i verdens fattigste lande.
– Vi glæder os til et sjovt og vigtigt samarbejde, hvor vi sammen kan sikre, at der ikke bliver smidt en masse god forplejning ud efter Tour de Storebælt. De mange varer kommer i stedet kunderne i Wefood til gode – og overskuddet er med til at hjælpe familier i verdens brændpunkter, siger Jan-Martin Mikkelsen, ansvarlig for Wefood i Folkekirkens Nødhjælp.
Under Tour de Storebælt er der i alt tre depoter med forplejning til de mange motionister, der okser af sted over Sjælland med Nyborg som slutdestination. To Wefood-biler vil køre et stykke efter feltet og indsamle overskydende mad og drikkevarer, når alle motionister har passeret depoterne. Al maden bliver derefter fordelt ud til Wefoods butikker.
– For os var beslutningen åbenlys, da vi fik mulighed for at indgå i et samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp og deres Wefood-butikker, fortæller projektchef Jesper Tikiøb.
– Med 16.000 deltagere til Tour de Storebælt er madspild fra vores depoter og målområde umulig at undgå. Det er derfor af stor og vigtig betydning for os, at Folkekirkens Nødhjælp indsamler alle overskydende produkter for at sælge dem i deres Wefood-butikker. Vi er glade for den vigtige aftale og ser frem til samarbejdet.
Alene i 2021 blev der reddet 416 ton mad gennem Wefoods butikker, hvilket resulterede i 3.105.570 kr. til verdens fattigste. Wefoods butikker ligger i København, Aarhus, Vejle og Aalborg og drives af over 400 frivillige.